De Europese aandelenbeurzen leverden donderdag stevig in. De vrees dat het steunprogramma van de Amerikaanse centrale bank eerder dan verwacht wordt afgebouwd en een tegenvallend industriecijfer uit China zorgden wereldwijd voor een negatieve stemming op de beurzen.

,,We doen even een flinke stap terug en de bedrijven die erg hard zijn gestegen leveren weer wat in. Of dit het begin is van een flinke correctie valt nog te betwijfelen. De schrikreactie is een beetje overdreven. Bernankeheeft altijd al gezegd dat de steun wordt ingetrokken als de arbeidsmarkt weer aantrekt. Het gebeurt wellicht iets eerder dan de markt had voorzien, maar het lijkt me geen bron van zorg“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,8 procent lager op 365,50 punten. DeMidKap daalde 2,1 procent tot 538,78 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 1,9 en 2,7 procent. In Azië ging de Nikkei-index eerder hard onderuit, de toonaangevende Japanse graadmeter verloor meer dan 7 procent.

Ben Bernanke

In de VS liet centralebankpresident Ben Bernanke woensdag weten dat het steunprogramma zou kunnen worden afgebouwd als de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft aansterken. Ook bleek uit de notulen van de laatsterentevergadering dat een aantal Fed-bestuurders in juni al wil kijken of het programma moet worden gereduceerd.

Op macro-economisch terrein bleek dat de Chinese industriële productie in mei voor het eerst in 7 maanden tijd is gekrompen. Economen zien in de data een signaal dat de economische groei in China kracht verliest. In de eurozone kromp de industrie in mei daarentegen minder sterk dan verwacht. Ook de krimp van de dienstensector viel mee.

Dalers

De AEX kende 22 dalers en slechts 2 stijgers. DE Master Blenders bleef onveranderd. Grootste dalers waren bank en verzekeraar ING en luchtvaartgroep Air France-KLM met verliezen van respectievelijk 4,6 en 4 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore wist de negatieve dans te ontspringen en stond bovenaan met een winst van ruim 3 procent na een beter dan verwachte omzetgroei in het eerste kwartaal.

KPN won meer dan 1 procent door overnamespeculatie. Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil, dat al een deelneming van 28 procent heeft, zou volgens de Daily Mail een bod op de rest van KPN overwegen. KPN wilde geen commentaar geven.

De euro was 1,2891 dollar waard, tegen 1,2882 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 93,44 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper, op 101,59 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl